Over de omroep


Voor informatie over het regionale nieuws was men in de gemeente Beuningen vroeger aangewezen op De Gelderlander en één huis-aan-huisblad. Tegenwoordig zijn er meer bronnen, zoals Omroep Gelderland, diverse regionale advertentiebladen en natuurlijk Webfm & Webtv.

 Voordat in 2003 Webfm & Webtv van start ging, waren er in de gemeente al meerdere pogingen ondernomen om een lokale omroep van de grond te krijgen. Exclusief, Contact en Atlantis waren de namen van omroepen die nooit lang in de ether bleven. Webfm & Webtv bleek echter al snel een blijvertje en elf jaar na de oprichting is de omroep meer dan springlevend.

PUBLIEKE  ZAAK

De omroep begon in dorpshuis de Kloosterhof in Weurt met uitzenden. Aanvankelijk was er maar één programma op de radio, maar dat werden er geleidelijk aan steeds meer. Zo kwamen er onder meer nieuwsuitzendingen met plaatselijk nieuws en een actualiteitenprogramma. Misschien wel het bekendste programma van de omroep is talkshow De Publieke Zaak. Dat verhuisde op een gegeven moment van radio naar tv. Want de omroep had vanaf de start al een tv-krant met actueel nieuws, maar later kwamen daar ook tv-uitzendingen bij.

Programmaleider Patrick Huisman trekt vanaf de oprichting in 2003 de kar van de omroep. Hij wordt gesteund door 55 vrijwilligers, terwijl ook de staf en het bestuur van de omroep dagelijks bezig zijn met radio en tv.

TELEVISIE     

In februari 2008 startte de omroep op met televisie uitzendingen. Dat werd mogelijk dankzij een subsidie van 100.000 euro door UPC. Kort daarop stopte de Drutense omroep RTV6 en ging Webfm & Webtv met ingang van 2009 ook uitzenden in de gemeente Druten. Het omroepgebied telt nu dus 43.000 inwoners.

Veel organisaties zijn getroffen door gemeentelijke bezuinigingen, maar Webfm is wel erg hard getroffen. In vier jaar tijd loopt de subsidie van de gemeente Beuningen met 55 procent terug. Meer dan ooit is het voortbestaan van de omroep nu afhankelijk van reclame-inkomsten.  

Eind december 2013 is Webfm een samenwerking aangegaan met Radio Totaal. Daardoor kreeg Webfm er in een keer 15 enthousiaste DJ´s bij en is de kwaliteit van de muziekuitzendingen sterk verbeterd.

TOEKOMST

Webtv wil nog veel meer televisieprogramma´s gaan maken. Zo wordt gedacht aan een sportprogramma, een programma over de geschiedenis van de streek en een natuurprogramma. Samenwerking met andere lokale omroepen is daarbij onontbeerlijk.

Momenteel wordt al volop samengewerkt met de omroepen van Nijmegen, Heumen en Wijchen en dat wordt in de toekomst waarschijnlijk verder geïntensiveerd. Het ligt voor de hand dat de gemeenten in de regio Maas en Waal nauw gaan samenwerken, dan wel fuseren. Volgens Webfm geldt hetzelfde voor de lokale omroepen.

Een goed voorbeeld van samenwerking was de afgelopen jaren de Vierdaagse Radio, waarin zeven regionale omroepen steeds een week lang gezamenlijk optrekken.

Webfm &Webtv blijven bovenop het nieuws. Of het nu gaat om de 20 miljoen euro verlies dat Beuningen leed op de zandwinning, of alle perikelen in Druten rondom de Kubus, we blijven de inwoners objectief en accuraat informeren. Webfm & Webtv staat midden in de Beuningse en Drutense samenleving en wil een platform bieden aan u als inwoner of betrokkene bij de gemeenten Beuningen en Druten.